Psikoterapi; sebepleri, etkileri, tetikleyicileri ve olası çözümleri açısından farklılık gösterebilen psikolojik sorunlara çözüm bulabilmek adına eğitimli bir profesyonelle girilen terapötik bir etkileşim ya da tedavi ilişkisidir. Terapi, günlük hayattaki sorunlara olduğu gibi genellikle kliniksel anlamda teşhis edilebilen daha ciddi varoluşsal krizlere yanıt vermek amacıyla kullanılır.
Psikoterapinin amacı, sorunları çözüme ulaştırmak ya da kişisel hayatta daha yüksek bir işlevsellik derecesine yükselebilmek amacıyla düşüncelerin, duyguların ve davranışların keşfedilmesidir. Psikoterapi, danışanların tam potansiyellerine ulaşmalarına ve hayatlarında karşılaştıkları sorunlarla daha kolay başetmelerine yardımcı olur. Farkındalığı ve kendini gözleme kapasitesini artırarak psikoterapi, danışanın kendine dair bilişini ve davranışını değiştirmesini, içgörü ve empati becerilerini geliştirmesini sağlar. Terapi sürecindeki bireyler sahip olduklarından farklı düşünce, duygu ve davranış seçeneklerinin mümkün olduğunu görürler; kendilik iyi hissedişleri artarken gerçeklik algıları düzelir ve yaşamsal rahatsızlık ve stresleriyle daha iyi başa çıkarlar.
Terapi, depresyon ve kaygı gibi teşhis edilebilir zihinsel rahatsızlıklarda uygulanabildiği gibi günlük yaşamda kişilerarası ilişkileri daha iyi yürütebilme ve yönetebilmeyi sağlayarak bu alanda yaşanan sorunları çözmede ve kişisel hedeflere ulaşabilmede de yardımcı olur. Yas tutma sürecinde alınan terapi yardımı uzun dönemde depresyonun oluşma ihtimalini azaltır. Çocuklu ailelerde ebeveynlerin terapi görmesi, çocukların gelişimini olumlu yönde etkileyerek etkilerini hayat boyu ve gelecek nesillerde gösterebilir. Terapinin planlı ya da plansız bir sonucu olarak bireylerde daha iyi ebeveynlik becerileri de görülmektedir.
Psikoterapi seanslarında hassas ve özel kişisel konular konuşulduğu için terapistler yasal olarak danışanlarının mahremiyetine saygı göstermekle ve bilgileri gizli tutmakla yükümlüdür.
Psikoterapi, genellikle haftada bir sıklıkta düzenli yapılan 50 dakikalık seanslardan oluşur. Bu sürecin süresi ve seans sayısı birçok etkene bağlı olarak birkaç ay ile birkaç sene arasında değişir. Bunlardan bazıları; danışanın katılım ve motivasyonu ve yaşadığı sorunun niteliği, şiddeti ve sıklığıdır. Terapi sürecindeyken ortaya çıkabilecek yeni stres faktörleri de süreyi ve terapi sürecinin yoğunluğunu ve seansların sıklığını etkiler.
BİREYSEL PSİKOTERAPİNİN UYGULAMA ALANLARI NELERDİR?
Kişisel gelişim
Depresyon
Kaygı bozuklukları (panik-atak, takıntılı düşünceler, travma sonrası stres bozukluğu, fobiler, yaygın anksiyete bozukluğu, vs.)
Psikosomatik rahatsızlıklar
Günlük yaşam olaylarıyla başetme zorlukları; stresle başetmeBoşanma gibi yaşam olayları sırasında/sonrasında destek
MS ve kanser gibi fiziksel hastalıklarla başetme
Kayıp ve yas süreçleri