“Süpervizyon; süpervizyon alan uzmanın verdiği danışmanlık/terapi hizmetiyle ilgili bilgi verdiği, üzerine birlikte düşündüğü, geribildirim aldığı ve gerektiğinde süpervizörün yol gösterdiği, süpervizör ve süpervizyon alan uzman iki kişi arasındaki çalışma ilişkisidir. Bu ortak çalışma ilişkisinin amacı, alanda çalışmaya yeni başlayan kişinin müşterilerine mümkün olan en iyi hizmeti sunabilmesi için etik yeterlik, kendine güven ve yaratıcılık kazanmasını sağlamaktır”. (Inskipp and Proctor, 2001)
Bu çerçeveden bakıldığında süpervizyon ağırlıklı olarak, müşterilerine hizmet verirken danışmanın/terapistin kullanacakları belirli becerileri geliştirmelerinin yanında, kendilerinin de bu süreçte daha sistematik düşünmeyi öğrenerek bireysel gelişimlerini sürdürebilmeleri için süpervizörün destek vermesi olarak yorumlanabilir. Süpervizyon süreci, terapistin/danışanın rolü üzerine tartışmaları ve kişisel ve profesyonel yaşamların arayüz kesişmelerinin incelenmesini içerir. Bu süreçteyken danışmanlar, hangi alanlarda büyümeye devam ettiklerini ve hem danışman olarak hem de bir birey olarak nasıl ve ne yönde gelişmek istediklerine bakma fırsatı bulurlar. Teori ve uygulamayı nasıl birleştireceklerini, karmaşık vakalarda nasıl vaka formülasyonu yapacaklarını ve sistemik konteksti okumayı öğrenirler. Süpervizör aynı zamanda kendi deneyimlerini, danışmanların kendilerine danışmak için getirdikleri vakalara dair gözlemleri, yaşadıkları deneyimleri ve bilgi toplamaları üzerinden giderek kendi karar verme süreçlerini ve yorumlama tekniklerini paylaşır.
Çalışma şartlarına ve ihtiyaca göre belirlenmek üzere, haftada bir ya da iki haftada bir olacak şekilde düzenli aralıklarla uygulandığında süpervizyon süreci en iyi sonuçları sağlar. Aday danışman/terapistler bireysel ya da grup süpervizyonunu seçmekte özgürdür. Hem bireysel hem de grup süpervizyonunun kendine dair avantajları olduğu söylenebilir. Grup süpervizyonunda daha uzun süreye yayılan bir çalışmada katılımcılar birbirlerinin vakalarından da öğrenerek daha zengin bir öğrenme deneyimi yaşayabilir.
Gaia Terapi bünyesinde Funda Baysal, Aile ve Çift Terapisi ve bireysel terapi uygulayan uzmanlara bireysel ve grup süpervizyonu sunmaktadır. Süpervizyon gruplarına katılım şartlarına dair bilgi için info@gaiaterapi.com e-posta adresine yazabilirsiniz.